logo marszalek

 

W dniach od 24 do 26 sierpnia odbyły się  VII Dni sera w gospodarstwie Agroekoturystycznym Grajan w Rososzy k/Cegłowa.  Gospodarzem Imprezy był Wójt Gminy Cegłów, Kulturoteka w Cegłowie, Gospodarstwo Ekologiczne Grajan w Rososzy. Należy podkreślić iż patronat imprezy został objęty przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Woj. Mazowieckiego, Inspektorat Ochrony Środowiska, Starostę Powiatu Mińsk Maz. i Wójta Gminy Cegłów, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Siedlcach.  Patronem Medialnym było: Radio Dla Ciebie, Radio Podlasie, Nowy Dzwon, Tygodnik Siedlecki, "Co Słychać"  

Oczywiście, jak co roku Uniwersytet Przyrodniczo Humanistyczny w Siedlcach patronował imprezie jako Patron Naukowy.

Od 3 lat Instytut Bioinzynierii i Hodowli Zwierząt Wydziału Przrodniczego prowadzi formalną współpracę z Grajanem  w kierunku opracowywania technologii produkcji i istniejących serów kozich i wprowadzania nowych produktów. Ze styrony Uniwersytetu współpracę koordynują Pani dr inż. Elżbieta Horoszewicz i prof. nzw. Roman Niedziółka oraz studenci i  dyplomanci kierunku zootechnika i bioinżynieria produkcji żywności.   

 

Sama impreza zostałą podzielona na dwie części:

1.  Warsztaty serowarskie obejmowały: prelekcje wykładowców, warsztaty z zakresu technologii i umiejętności wyrobu sera koziego jako produktu regionalnego. Zostały one zorganizowane w dwóch grupach po około 60 osób w dniu 24 i 25 sierpnia br. Zaczeliśmy wykładami o zdowej żywności, wytwarzaniu i promocji produktów regionalnych w naszym regionie oraz ich znaczeniu dla społeczności lokalnej. Następnie każda grupa podzielona na 8 podgrup pracowała nad zrobieniem "sera Mraszałka" w nawiązaniu do Jubileuszu 100 lecia odzyskania Niepodległości. Na koniec sery były oceniane przez zespół ekspertó oraz konsumentów na stałe zaopatrujących się w Wytwórni Grajan u P. Grażyny Stelmachowskiej.  W zajęciach udział brały  zespoły z tzw. Lokalnych Grup Działania, Stwowarzyszenia, Gminne Grupr Kołą Gospodyń oraz zaspoły ze szkół ponadgimnazjalnych wspierane kierownikami kuchni, lub kucharzami z Restauracji, Zajazdów z gminy Cegłów, Siennica, Latowicz i in.  

2. Festyn "Dzień sera" poświęcony uroczystości promocji i zabawie w ramach spotkania biesiadnego na którym można było się częstować i degustować Kozi Ser Marszałka oraz Kozi Ser Twrogowy z Cegłowa - produkt regionalny.   

W tym dniu można było uczestniczyć i poromawiać w Panelu dyskusyjnym nt. hofdowli kóz, zasad prowadzenia ekologicznej produkcji i właściwości zdrowotnych sera koziego. Ponadto Odbyłą się promocja gospodarstw ekologicznych z Powiatu: Pan Wiesława Kalickiego z Siedlec - "Na Szerokim", Marezeny Pióro - Serowara z Koleśnicy, Anny Michalczuk - Produkt Tradycyjny Sery z Jakubowa.

Były także konkursy z nagrodami, w tym konkurs na najlepszą potrawę z udziałem sera.

 

Czas umilały zespoły ludowe:  Daniela Kuźniarskiego, Czesława Spodara z Klubu Kulturalne Zacisze. Śpiewanie wspólne piosenek biesiadnych z zespołem "Podciernianki", Zespołem Ludowym KGW Posiadały, Kapeli Stanisłąwa Ptasińskiego, Piotra Dorosza-Harmonia pedałowa (jedyna na Mazowszu). 

Przez cały dzień trwała darmowa degustacja ekologicznego sera koziego, co niektórym gościom bardzo się spodobało. Pomimo kapryśnej pogody szczególnie w niedzielę wszyscy wytrwali i jak co roku imprezę zakończono o północy. 

Roman Niedziółka

 

Fotogaleria: