• Intensyfikacja produkcji zwierzęcej w oparciu o dostępne zasoby paszowe
    • Ocena krajowych surowców i dodatków paszowych
    • Poprawa jakości surowców zwierzęcych zgodnie z wymogami Unii Europejskiej
    • Doskonalenie metod oceny wartości użytkowej zwierząt gospodarskich
    • Możliwości poprawy cech użytkowych u różnych gatunków zwierząt gospodarskich
    • Badania nad czynnikami warunkującymi jakość mleka surowego produkowanego w warunkach gospodarstw indywidualnych
    • Badania nad cechami funkcjonalnymi i ich znaczeniem dla użytkowości zwierząt
    • Wykorzystanie metod genetycznych do opracowania programu hodowlanego, uwzględniającego możliwości produkcji żywca o dobrej jakości mięsa
    • Badania nad wartością użytkową różnych ras zwierząt, jako rezerwy genetycznej w krajowej hodowli zachowawczej
    • Wykorzystanie metod cytogenetycznych do oceny wartości użytkowej zwierząt gospodarskich
    • Badania nad populacjami wybranych gatunków zwierząt futerkowych, szacowanie efektywności różnych metod oceny i selekcji stosowanych w hodowli zwierząt i obiektywizacja oceny pokroju zwierząt futerkowych oraz wpływem ich ferm na środowisko naturalne.