Realizacja badań ststutowych przez pracowników Instytutu Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt

 

Tytuł tematu badawczego

Jednostka organizacyjna

  • Intensyfikacja produkcji zwierzęcej w oparciu o zasoby paszowe i systemy żywienia zwierząt w różnych typach gospodarstw regionu Podlasia Zachodniego
  • Wpływ czynników żywieniowych na ilość i jakość mięsa wieprzowego i drobiowego
  • Zastosowanie w mieszankach surowców paszowych o szczególnych cechach oraz ich wpływ na jakość produktów
  • Ocena przydatności nowych pasz i dodatków paszowych w żywieniu zwierząt
 Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej
   
  • Innowacyjne technologie stosowane w hodowli bydła i ich wpływ na użytkowość krów
  • Uwarunkowania środowiskowe i genetyczne decydujące o jakości mleka i mięsa wołowego
  • Ocena właściwości produktów pochodzących od małych przeżuwaczy
  • Cechy funkcjonalne i ich relacje z użytkowością mleczną i behawiorem bydła
 Katedra Hodowli Bydła, Owiec i Oceny Mleka

 

 
  • Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na cechy nasienia samców
  • Badania nad optymalizacją warunków utrzymania zwierząt w rejonie środkowo-wschodniej Polski
  • Higieniczne i środowiskowe uwarunkowania produkcji zwierzęcej
  • Wykorzystanie warunków środowiskowych do poprawy efektywności produkcji i dobrostanu zwierząt
Katedra Rozrodu i Higieny Zwierząt 

 

 
  • Charakterystyka cytogenetyczna i molekularna genomu drobiu i wybranych gatunków ssaków
  • Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania pokrojowo-użytkowych predyspozycji koni hodowanych w Polsce
  • Epigenetyczne modyfikacje chromatyny
  • Analiza porównawcza genomu zwierząt
Katedra Genetyki i Hodowli Koni

 

 
  • Analiza genetyczno-hodowlana wybranych stad zwierząt
  • Wpływ wybranych czynników warunkujących parametry ilościowe i jakościowe komórek rozrodczych różnych gatunków zwierząt
  • Analiza cech użytkowych i reprodukcyjnych różnych gatunków ptaków
Katedra Metod Hodowlanych i Hodowli Drobiu

 

 
  • Metody diagnozowania jakości mięsa
  • Determinanty jakości wieprzowiny na poziomie metabolicznym
  • Wykorzystanie metod genetycznych do opracowania programu hodowlanego, uwzględniającego możliwość produkcji tuczników mięsnych o wysokiej jakości mięsa
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Oceny Mięsa