!!
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

belka studies

Modern specializations 

Animal Science/ ZOOTECHNICS

First grade studies Undergraduate (3,5 years, obtained degree: engineer)

Specializations: • Agro-consulting • Hippology • Animal husbandry • Evaluation and the use of animal products

Second grade studies Postgraduate (1,5 year, obtained degree: master)

Specializations: • Agro-consulting• Hippology • Animal husbandry • Evaluation and the use of animal products • Therapeutic and hobbyitiscs use of animal 

BIOENGINEERING OF FOOD PRODUCTION

 First grade studies Undergraduate (3,5 years, obtained degree: engineer)

 Specializations: • Bioengineering of food production of plant origin • Bioengineering of food production of animal origin

Second grade studies Postgraduate (1,5 year, obtained degree: master) 

• Bioengineering of food production 

Meat Processing and Production Manager

(3,5 years, obtained degree: engineer)

 

belka education

Excellent professional staff

belka laboratories

Perfectly equipped laboratories

 

 

 

 

Ogłoszenia

belka news

Plakat zoot zoop men 02 2019 ppp 

 

Dnia 5 marca 2919 roku odbył się Dzień z Wydziałem Przyrodniczym na UPH w Siedlcach. Odwiedziło nas 702 uczniów z uczniów z 13 szkół (ZSP CKR w Leśnej Podlaskiej; Katolickie I LO w Siedlcach; II LO im. Królowej Jadwigi w Siedlcach;  ZS nr 4 w Siedlcach; ZS CKR w Sokołowie Podlaskim; LO i Technik Weterynaryjny ZS im. Marii Curie-Skłodowskiej w Mińsku Mazowieckim; ZSR w Woli Osowińskiej; ZSP nr 1 w Siedlcach; ZS nr 1 w Garwolinie; ZS nr 3 w Łukowie; ZS nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim; ZS CKR w Rudce; ZS im. W. Tatarkiewicza w Radoryżu Smolanym, ZSR w Jabłoniu i in.). 

Były to klasy o różnym profilu nauczania, m.in. technik rolnik, technik agrobiznesu, technik weterynarii, technik kształtowania terenów zielonych, technik technologii żywienia, klasy ogólnokształcące, biologiczne, biologiczno-chemiczne.

 

Na wstępie Pani Dziekan prof. dr hab. Janina Skrzyczyńska powitała uczniów i nauczycieli przybyłych z różnych szkól średnich.  Następnie dr Agnieszka Ginter i mgr inż. Emilia Rzążewska przedstawiły ofertę edukacyjną naszego Wydziału. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach organizowanych przez pracowników Instytutu Agronomii, Instytutu Biologii, Instytutu Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu.

 

Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia m.in.: Fenomen gleby, Projektowanie małej architektury ogrodowej, Wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów w biologicznej ochronie roślin przed szkodnikami, Trawy ozdobne, Warsztaty sokowe. Zajęcia praktyczne z przygotowania świeżo tłoczonych soków warzywnych i owocowych. Konkurs na najsmaczniejszy sok warzywno-owocowy, Behawior zwierząt, Fakty i mity o plemnikach, Mutacje chromosomowe, Ocena mięsa i produktów mięsnych, Ocena surowców stosowanych w żywieniu zwierząt, Czy wiesz co jesz, Nauka czytania etykiet, Turystyka i rekreacja sposobem na życie, rozrywkę i edukację, Nagłe zatrzymanie krążenia w rytmach defibrylacyjnych, Wybrane procedury pielęgniarskie,Oznaczanie wybranych antyoksydantów w żywności i produktach zielarskich, Kuchnia dzika prosto z trawnika – warsztaty botaniczno-kulinarne, Dlaczego niektóre organizmy świecą, Poznaj swoją krew, Sprawdź swoją kondycję.

 

Wszystkim wykładowcom, pracownikom Wydziału oraz studentom z Kół Naukowych, którzy przyczynili się do organizacji zajęć należą się podziękowania. Myślę, że młodzież była zadowolona z Naszej oferty, dlatego warto juz myśleć o następnym spotkaniu.

R. Niedziółka

 

Fotogaleria: