!!
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

belka studies

Modern specializations 

Animal Science/ ZOOTECHNICS

First grade studies Undergraduate (3,5 years, obtained degree: engineer)

Specializations: • Agro-consulting • Hippology • Animal husbandry • Evaluation and the use of animal products

Second grade studies Postgraduate (1,5 year, obtained degree: master)

Specializations: • Agro-consulting• Hippology • Animal husbandry • Evaluation and the use of animal products • Therapeutic and hobbyitiscs use of animal 

BIOENGINEERING OF FOOD PRODUCTION

 First grade studies Undergraduate (3,5 years, obtained degree: engineer)

 Specializations: • Bioengineering of food production of plant origin • Bioengineering of food production of animal origin

Second grade studies Postgraduate (1,5 year, obtained degree: master) 

• Bioengineering of food production 

Meat Processing and Production Manager

(3,5 years, obtained degree: engineer)

 

belka education

Excellent professional staff

belka laboratories

Perfectly equipped laboratories

 

 

 

 

Ogłoszenia

belka news

DSC 0782

Wizyta w ramach Erasmus+ w Slovak University of Agriculture w Nitrze na Słowacji.

 

 W dniach 5-9 czerwca 2017 roku byliśmy (dr hab. R. Niedziółka, dr hab. B. Olkowski i dr inż. A. Milczarek) z wizytą w ramach Programu Erasmus+ w Slovak University of Agriculture w Nitrze na Słowacji. Program był realizowany na wydzialach : Agrobiology and Food Resources i Biotechnology and Food Sciences.

W trakcie pobytu oprócz standardowych zajęć, które należało przeprowadzić uczestniczyliśmy w wyjazdach terenowych.

Nasunęły nam się przemyślenia, którymi chciałbym się podzielić:

Na początku czerwca kończy się rok akademicki w Uniwersytecie w Nitrze. Oni zaczynają naukę już we wrześniu. Dlatego w tygodniu naszego pobytu studenci byli już po obronach w właściwe w trakcie odbierania dyplomów Inżynierskich. Warto podkreślić, że tytuł inżyniera studenci uzyskują po 5 latach i dalej mogą startować na studia doktoranckie. Odbywało się to cyklicznie w głównej Auli z udziałem władz Uczelni. Każdego dnia dyplomy inżyniera wręczano dla innego Wydziału, a mają tam 6 wydziałów. Przebiegało to bardzo uroczyście – wszyscy w togach, podobnie jak na Naszej Uczelni różnice w czapeczkach pod względem koloru. Masa dyplomantów wraz z rodzinami do tego media. Uwagę naszą zwróciła szczególnie wysoka frekwencja absolwentów w tej uroczystości no i dogodny termin - początek czerwca przed okresem wakacyjnym oraz ciągłość i udział poszczególnych wydziałów.

Następnie uczestniczyliśmy w krajowej wystawie „Plony z Pola” Kralovicove Kracany, którego Partnerem wystawy był VETIS Partner chovatelov. W wystawie udział brał sam Premier Słowacji Robert Fico, Minister Rolnictwa Słowacji Gabriela Matecna (absolwentka Uniwersytetu z Nitry) oraz delegacja rządowa i z regionu, w tym także Kadra z Uniwersytetu z Nitry. W naszym odczuciu była to bardzo duża wystawa, jak na Słowację. Prezentowany był sprzęt rolniczy wiodących firm na świecie do agrotechniki, plantacji owocowo-warzywnych, używany w na fermie czy przy obsłudze zwierząt (silosy, oczyszczalnie, sprzęt do nawadniania itp). Ponadto wyposażenie i środki do produkcji, nawozy, nasiona, itp. Równolegle wystawa zwierząt hodowlanych, głównie; bydła, świń, drobiu (także drobiu ozdobnego i gołębi), owiec, kóz, czy koni. Jednak oni do tej wystawy przygotowują się cały rok. We współpracy z firmami uprawiają poletka z różnymi odmianami roślin, w swoisty sposób ochraniane i nawożone. Potem w dniu wystawy prezentują bezpośrednio na poletku (ok. 100 m kw.) efekty jakości i możliwości potencjału plonu. Można było na bieżąco porównać sobie efekty zabiegów agrotechnicznych z wykorzystaniem różnych agregatów uprawowych poszczególnych firm. W produkcji zwierzęcej Słowacy prezentowali zwierzęta różnych ras co dawało także aspekt porównania. Ponadto dużo było zwierząt dzikich, czy hobbystycznych. Miejsca wystawowe były oceniane przez Komisję.

Kolejne miejsce pobytu to było łączenie i wykorzystanie wiedzy (naukowcy Uniwersytetu) i praktycznej (kierownicy farm). Szczególne znaczenie miał pobyt w Agrofarmie "Gazdovsky Dvor" w miejscowości Branovo. Jest do duża prywatna farma (ok. 800 ha) prowadzona byłego ministra Rolnictwa Słowacji Pana Stanislava Becika. Można powiedzieć że realizuje się tam filozofię zamykania łańcucha żywnościowego "od zagrody do widelca-od widelca do zagrody". Taką na jaką UE pozwala w myśl rozporządzeń tzw. uboju i przetwórstwa we własnym gospodarstwie. To na Słowacji już funkcjonuje a w Polsce wchodzi ale słabo....? Prowadzi się tam produkcję roślinną (zboża, warzywa) oraz produkcję zwierzęcą (drób, krowy, świnie, owce, kozy, konie, króliki i szynszyle). Wszystkie produkty (mleko, mięso, wełna, sery, jaja,) są przetwarzane (ubojnia, mini masarnia, mini mleczarnia) i sprzedawane prosto z gospodarstwa (sklep zagrodowy). Ponadto gospodarstwo prowadzi agroturystykę, co pozwala wykorzystać i zainteresować, a jest co zwiedzać bo zwierzęta mają warunki wyśmienite. Najbardziej zainteresowanie wzbudziło to, że jest to też baza dla studentów, którzy mogą realizować praktyki. Tam też farma przygotowywała się do organizacji dużej konferencji pszczelarskiej.

 

Z pozdrowieniami

Niedziółka R., Olkowski B. i Milczarek A.

 

Fotogaleria: