• image
  • image
  • image
  • image
  • image

   


Informacje kontaktowe

 

Poczta: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Na skypie: ibihz-uph    

 

Facebook: Instytut Bioinżynierii

 

Telefon: (+48) 25 6431267  - Poniedzialek - Piątek godz:  800-1300

 


Rekrutacja na studia II stopnia


dwa kierunki-baner


baner aaga mały


 belka nasza oferta

baner zoopsych z animaloter

 

NOWY KIERUNEK  STUDIÓW !!!

Studia I stopnia (czas trwania 3,5 roku, uzyskany tytuł inżynier) więcej ... 

 

baner menadżer prod i dystr zywności

 

NOWY KIERUNEK STUDIÓW !!!

Studia I stopnia ( czas trwania 3,5 roku, uzyskany tytuł inżynier) więcej ...

 

banery duze pp

 

Studia I stopnia (czas trwania: 3,5 roku, uzyskany tytuł, inżynier) (więcej ...)

  • Bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia roślinnego
  • Bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego

Studia II stopnia (czas trwania: 1,5 roku, uzyskany tytuł: magister inżynier)(więcej ...)

  • Bioinżynieria produkcji żywności

 


 banery duze z p

 

Studia I stopnia (czas trwania: 3,5 roku, uzyskany tytuł: inżynier) (więcej ...)

  • hodowla zwierząt
  • ocena i wykorzystanie surowców pochodzenia zwierzęcego
  • hipologia
  • profilaktyka zootechniczno-weterynaryjna w utrzymaniu zwierząt (więcej...)

Studia II stopnia (czas trwania: 1,5 roku, uzyskany tytuł: magister inżynier) (więcej ...)

  • hodowla zwierząt
  • ocena i wykorzystanie produktów zwierzęcych
  • terapeutyczne i hobbystyczne użytkowanie zwierząt (więcej...)

Studia III stopnia DOKTORANCKIE 

czas trwania: 4 lata, uzyskany tytuł: doktor inżynier

  (więcej ...) 

  


 belka nasza oferta


dla studenta

więcej ...  


dla ucznia

 więcej ...


dla absolwenta praca

 więcej ... 


   belka studia

Nasza kadra dydaktyczna jest wysoko wykwalifikowana (profesorowie i adiunkci) i przyjazna studentom.  Wszyscy nauczyciele są doświadczonymi wykładowcami, co gwarantuje wysoki poziom nauczania. Programy nauczania są nowoczesne, dostosowane do aktualnych potrzeb dynamicznie zmieniającej się gospodarki i rynku pracy.

 

Nasi Absolwenci są menadżerami w różnych branżowych firmach krajowych  i zagranicznych (przetwórstwo żywności i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, wytwórnie pasz, obrót zwierzętami i produktami,  itp.)

 

Znaczna część absolwentów Zootechniki prowadzi własne, nowoczesne gospodarstwa rolne (fermy: bydła, drobiu, trzody chlewnej, hodowle koni i innych gatunków zwierząt), są wiodącymi producentami w regionie.  

 

Ponadto nasi absolwenci znajdują zatrudnienie w: instytucjach państwowych i samorządowych (urzędach, agencjach rolnych i związanych z gospodarką żywnościową), bankach, firmach ubezpieczeniowych, służbach celnych, weterynaryjnych, są nauczycielami zawodu, naukowcami.  

 

 belka wyposazenie

 DSC 0532 Kopia 2

Posiadamy nowoczesną bazę dydaktyczną, sale wykładowe, audytoryjne i laboratoria niezbędne do do prowadzenia zajęć ze studentami. Posiadamy laboratoria i pracownie w których prowadzone są badania z zakresu; genetyki i oceny mikroskopowej materiału biologicznego, oceny morfologii nasienia, oceny i diagnostyki surowców pochodzenia zwierzęcego oraz oceny pasz i dodaktów paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Dyplomanci i doktoranci mają możliwość wykonywania eksperymentów i analiz swoich badań naukowych. W laboratoriach wykonywane są analizy i ekspertyzy dla firm zewnętrznych. 

 

  

Ogłoszenia

belka aktualnosci

 

 

Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚĆI

Studia II stopnia (studia stacjonarne i niestacjonarne)

 

Jest to unikatowy dwustopniowy kierunek kształcenia w skali kraju.

Kierunek Bioinżynieria produkcji żywności trwa 3 semestry (1,5 roku), po czym absolwenci uzyskują dyplom magistra inżyniera. Kierunekstwarza możliwość uzyskania przez absolwentów umiejętności o ściśle sprecyzowanych kompetencjach, umożliwiających podjęcie pracy w gospodarstwach i firmach działających w sektorze produkcji, przetwórstwa i handlu żywnością w kraju i za granicą. Istota kształcenia na tym kierunku odpowiada potrzebom gospodarki i rynku pracy. Charakter kształcenia jest zbieżny z najnowszymi trendami pojawiającymi się w krajowej gospodarce i oczekiwaniami Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Absolwent zdobędzie rozszerzoną wiedzę (w stosunku do studiów I stopnia) interdyscyplinarną z zakresu produkcji i podstaw przetwarzania surowców żywnościowych. Zapozna się na poziomie rozszerzonym z zasadami technik i technologii stosowanych w produkcji żywności, a także z systemami kontroli jakości żywności i jej bezpieczeństwa zdrowotnego. Absolwent zdobędzie rozbudowaną wiedzę z zakresu podstaw przetwarzania surowców żywnościowych w przemyśle rolno-spożywczym i projektowania produktu żywnościowego. Poszerzy wiedzę na temat zasad funkcjonowania rynku produktów żywnościowych, organizacji produkcji i przedsiębiorczości. Opanuje wiedzę i umiejętności niezbędne prowadzenia przedsiębiorstw działających w obszarach produkcji surowców i produktów żywnościowych i ich przetwórstwa. Absolwent zdobędzie zaawansowaną wiedzę z zakresu genetyki molekularnej, mikrobiologii i biochemii oraz zapozna się z możliwościami wykorzystania osiągnięć tych specjalności naukowych w produkcji i przetwórstwie surowców żywnościowych. Absolwent powinien posiadać umiejętności posługiwania się pogłębionym językiem specjalistycznym z zakresu bioinżynierii produkcji żywności.

Magistranci wykonują wcześniej pracę magisterską o charakterze projektowym z zakresu inżynierii produktu lub surowca żywnościowego. Po pomyślnie zaliczonych wszystkich kursach na II stopniu studiów i obronie pracy magisterskiej dyplomant uzyskuje tytuł magistra inżyniera.

Absolwent będzie przygotowany do podjęcia studiów trzeciego stopnia, doktoranckich.