• image
  • image
  • image
  • image
  • image

   


Informacje kontaktowe

 

Poczta: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Na skypie: ibihz-uph    

 

Facebook: Instytut Bioinżynierii

 

Telefon: (+48) 25 6431267  - Poniedzialek - Piątek godz:  800-1300

 


Rekrutacja na studia II stopnia


dwa kierunki-baner


baner aaga mały


 belka nasza oferta

baner zoopsych z animaloter

 

NOWY KIERUNEK  STUDIÓW !!!

Studia I stopnia (czas trwania 3,5 roku, uzyskany tytuł inżynier) więcej ... 

 

baner menadżer prod i dystr zywności

 

NOWY KIERUNEK STUDIÓW !!!

Studia I stopnia ( czas trwania 3,5 roku, uzyskany tytuł inżynier) więcej ...

 

banery duze pp

 

Studia I stopnia (czas trwania: 3,5 roku, uzyskany tytuł, inżynier) (więcej ...)

  • Bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia roślinnego
  • Bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego

Studia II stopnia (czas trwania: 1,5 roku, uzyskany tytuł: magister inżynier)(więcej ...)

  • Bioinżynieria produkcji żywności

 


 banery duze z p

 

Studia I stopnia (czas trwania: 3,5 roku, uzyskany tytuł: inżynier) (więcej ...)

  • hodowla zwierząt
  • ocena i wykorzystanie surowców pochodzenia zwierzęcego
  • hipologia
  • profilaktyka zootechniczno-weterynaryjna w utrzymaniu zwierząt (więcej...)

Studia II stopnia (czas trwania: 1,5 roku, uzyskany tytuł: magister inżynier) (więcej ...)

  • hodowla zwierząt
  • ocena i wykorzystanie produktów zwierzęcych
  • terapeutyczne i hobbystyczne użytkowanie zwierząt (więcej...)

Studia III stopnia DOKTORANCKIE 

czas trwania: 4 lata, uzyskany tytuł: doktor inżynier

  (więcej ...) 

  


 belka nasza oferta


dla studenta

więcej ...  


dla ucznia

 więcej ...


dla absolwenta praca

 więcej ... 


   belka studia

Nasza kadra dydaktyczna jest wysoko wykwalifikowana (profesorowie i adiunkci) i przyjazna studentom.  Wszyscy nauczyciele są doświadczonymi wykładowcami, co gwarantuje wysoki poziom nauczania. Programy nauczania są nowoczesne, dostosowane do aktualnych potrzeb dynamicznie zmieniającej się gospodarki i rynku pracy.

 

Nasi Absolwenci są menadżerami w różnych branżowych firmach krajowych  i zagranicznych (przetwórstwo żywności i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, wytwórnie pasz, obrót zwierzętami i produktami,  itp.)

 

Znaczna część absolwentów Zootechniki prowadzi własne, nowoczesne gospodarstwa rolne (fermy: bydła, drobiu, trzody chlewnej, hodowle koni i innych gatunków zwierząt), są wiodącymi producentami w regionie.  

 

Ponadto nasi absolwenci znajdują zatrudnienie w: instytucjach państwowych i samorządowych (urzędach, agencjach rolnych i związanych z gospodarką żywnościową), bankach, firmach ubezpieczeniowych, służbach celnych, weterynaryjnych, są nauczycielami zawodu, naukowcami.  

 

 belka wyposazenie

 DSC 0532 Kopia 2

Posiadamy nowoczesną bazę dydaktyczną, sale wykładowe, audytoryjne i laboratoria niezbędne do do prowadzenia zajęć ze studentami. Posiadamy laboratoria i pracownie w których prowadzone są badania z zakresu; genetyki i oceny mikroskopowej materiału biologicznego, oceny morfologii nasienia, oceny i diagnostyki surowców pochodzenia zwierzęcego oraz oceny pasz i dodaktów paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Dyplomanci i doktoranci mają możliwość wykonywania eksperymentów i analiz swoich badań naukowych. W laboratoriach wykonywane są analizy i ekspertyzy dla firm zewnętrznych. 

 

  

Ogłoszenia

belka aktualnosci

 

 

Kierunek BIOINŻYNIERIA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

Studia I stopnia (studia: stacjonarne i niestacjonarne)

 

Kierunek Bioinżynieria produkcji żywności trwa 7 semestrów (3,5 roku)i obejmuje kształcenie w zakresie wybranej specjalności: bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia roślinnego lub bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. Absolwenci otrzymują dyplom inżyniera wybranej przez siebie specjalności.

Specjalności:

Absolwent specjalności bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia roślinnego poszerzy i ukierunkuje swoje kompetencje zawodowe w zakresie wykorzystania metod i technik inżynieryjnych w produkcji i przetwórstwie surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego.

Absolwent specjalności bioinżynieria produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego poszerzy i ukierunkuje swoje kompetencje zawodowe w zakresie metod i technik inżynieryjnych w produkcji i przetwórstwie surowców żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.

Absolwent zdobędzie wiedzę podstawową z zakresu produkcji, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów żywnościowych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Zapozna się z problematyką technologii stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej, metodami oceny surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, systemami kontroli ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, możliwościami i sposobami ich przechowywania i utrwalania. Absolwent zdobędzie wiedzę z zakresu podstaw przetwarzania surowców żywnościowych w przemyśle rolno-spożywczym oraz umiejętności organizacji produkcji wraz z doborem maszyn i urządzeń. Pozna zasady funkcjonowania rynku produktów żywnościowych, zagadnienia organizacji i ekonomiki produkcji, marketingu, doradztwa zawodowego, a także podstaw prawa w zakresie działalności gospodarczej.

Na koniec dyplomanci zdają egzamin dyplomowy przed komisją, która sprawdza predyspozycje, zakres zdobytej wiedzy i umiejętności potencjalnego inżyniera.

Warto podjąć trud studiowania na kierunku, który daje tytuł inżyniera. Absolwent jest przygotowany do studiowania na studiach II stopnia – magisterskich.